Ένας όρος που την τελευταία δεκαετία έχει εισχωρήσει για τα καλά στην καθημερινότητά μας είναι μια συγκεκριμένη μερίδα προϊόντων όπως τα “ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ” ή διαφορετικά “προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας – γεωργίας” ή εν συντομία “Bio”.
Καταιγισμός με πληροφορίες καθημερινά για πληθώρα νέων βιολογικών προϊόντων σε μια εποχή που η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και της φυσικής μας κατάστασης είναι πιο αναγκαία από ποτέ.
Πώς όμως μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την προέλευση και την ποιότητα από τα βιολογικά προϊόντα που επιλέγουμε να καταλήξουν στο καθημερινό μας τραπέζι;
Αρχικά ο όρος βιολογικά αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες καλλιεργούν και επεξεργάζονται τα διάφορα προϊόντα. Βιολογικά προϊόντα, φυτικής αλλά και ζωικής παραγωγής, παράγονται σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, αρκετά αυστηρές, οι οποίες ορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αφορούν στην παραγωγή, στη μεταποίηση και στην εμπορία τους. Εγκεκριμένοι οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων φροντίζουν για την τήρηση των προδιαγραφών αυτών. Στην Ελλάδα ενδεικτικοί φορείς είναι η ΔΗΩ και η Bio Hellas.
Οι βιολογικές γεωργικές πρακτικές είναι σχεδιασμένες να διατηρούν την ακεραιότητα του εδάφους και του νερού και να μην προκαλούν ρύπανση. Δεν χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα ή παρασιτοκτόνα και η απομάκρυνση ζιζανίων γίνεται μέσω της τεχνικής της αμειψισποράς και της κοπριάς.
Τα Οφέλη
Το όφελος φυσικά πολλαπλό, καθώς έρευνες που έχουν διεξαχθεί γύρω από τα βιολογικά προϊόντα, έχουν δείξει πως η θρεπτική τους αξία είναι πολύ πιο πλούσια σε βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη C, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, μέταλλα και ιχνοστοιχεία έναντι των συμβατικών. Επιπλέον η γεύση τους είναι πιο πλούσια και μεστή και δεν χρειάζεται να ενισχύεται με βελτιωτικά γεύσης και συντηρητικά κάτι που απαγορεύεται από τους φορείς πιστοποίησης. Επίσης, καθώς όπως προαναφέρθηκε για την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων δεν χρησιμοποιούνται παρασιτοκτόνα, ίχνη από τα οποία ενδέχεται να παραμένουν στα συμβατικά καλλιεργούμενα τρόφιμα, οι καταναλωτές τείνουν να τα προτιμούν αντί των συμβατικά καλλιεργούμενων τροφίμων.
Τέλος θα πρέπει να συμπεριλάβουμε ως όφελος και το περιβαλλοντολογικό κόστος, όπου πολλοί παραγωγοί ελαχιστοποιούν με διάφορες πρακτικές την ρύπανση του περιβάλλοντος κατά τα στάδια παραγωγής ή μεταποίησης των προϊόντων τους, κάνοντας έτσι ένα βιολογικό προϊόν να έχει μικρότερο περιβαντολλογικό κόστος στον πλανήτη.
Το online κατάστημα μας διαθέτει ειδική σήμανση για κάθε βιολογικό προϊόν όπως και ειδική κατηγορία όλων των βιολογικών προϊόντων από τους καλύτερους πιστοποιημένους κατασκευαστές και παραγωγούς τόσο από την Ελλάδα όσο και Παγκοσμίως. Ειδικών τροφών, απαλλαγμένες από χημικές ουσίες και ύποπτα συστατικά βλαβερά για τον ανθρώπινο οργανισμό και το περιβάλλον.