Η δίαιτα Ντουκάν είναι μια διατροφή που δημιουργήθηκε από τον Γάλλο πρώην νευρολόγο και νυν διατροφολόγο Pierre Dukan με σκοπό στόχο την μαζική απώλεια βάρους και λίπους σε παχύσαρκους ανθρώπους.


Στηρίζεται κυρίως στην αυξημένη λήψη καθαρής πρωτεΐνης και στην μειωμένη λήψη λιπαρών και υδατανθράκων.

Έχει τρεις φάσεις (στάδια) όπως ο ίδιος τις ονομάζει και η τέταρτη φάση (στάδιο) στην οποία το άτομο επιστρέφει σε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, επιλέγοντας τροφές από όλες σχεδόν τις ομάδες.


H Α' φάση (Επίθεση) σύμφωνα με τον Pierre Dukan απαλλάσσει τους ιστούς από το περιττό νερό τους και μειώνει την πείνα.

Βασικό χαρακτηριστικό της "επίθεσης" είναι η λήψη μόνο άπαχης πρωτείνης, πολύ νερό και φυσικά πίτουρο βρώμης.

Η διάρκεια αυτής της φάσης εξαρτάται από τα πόσα κιλά σκοπεύει να χάσει το άτομο που την ακολουθεί.


Στη Β' φάση (Κρουαζιέρα) της «πλεύσης»  προστίθενται και ορισμένα λαχανικά. Σύμφωνα με τη διατροφή ορίζονται συγκεκριμένα αποδεκτά λαχανικά για σταδιακή απώλεια του συσσωρευμένου λίπους. Έμφαση δίνεται στα λαχανικά χωρίς άμυλο τα οποία συνδυάζονται κάθε δεύτερη μέρα με πρωτεΐνη.

Στη διατροφή συμπεριλαμβάνονται αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά πολύ χαμηλών λιπαρών τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη λίστα επιτρεπτών τροφίμων του Πιερ Ντουκάν.

Σύμφωνα με το πλάνο της διατροφής σε αυτό το στάδιο το βάρος μειώνεται κατά 1 κιλό περίπου την εβδομάδα.


Η Γ' φάση (Προ-συντήρησης) είναι η φάση της "σταθεροποίησης"  όταν το άτομο φτάσει στο επιθυμητό βάρος.

Για 6 ημέρες της εβδομάδας η ποικιλία αποδεκτών τροφών αυξάνεται σε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως φρέσκο φρούτο και ψωμί ολικής άλεσης.

 Επιτρέπεται γεύμα με άμυλο συνήθως ολικής αλέσεως, καθώς  επίσης σε αυτό το στάδιο συμπεριλαμβάνεται μια μικρή ποσότητα άπαχου τυριού.

Μία ημέρα κάθε εβδομάδα επιβάλλεται αποκλειστικά πρωτεινική ημέρα. 

Στόχος αυτού του σταδίου είναι ο οργανισμός να συνηθίσει τη νέα κατάσταση ως προς το βάρος, ώστε να μην το επαναπροσλάβει. 


Στη τελευταία Δ' φάση (Συντήρηση) το άτομο εισέρχεται πλέον σε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, διατηρώντας μια φορά την εβδομάδα την πρωτεϊνική ημέρα ως μέσο συντήρησης και αποτοξίνωσης. 


H Biodiet αποτελεί από την αρχή, συνώνυμο της δίαιτας Ντουκάν και έχει δημιουργήσει ολόκληρη ενότητα με τα καλύτερα και υψηλής ποιότητας προϊόντα που διευκολύνουν το καθημερινό σου διατροφολόγιο. Επιπλέον αποτελεί καινοτομία η ενότητα αρτοσκευάσματα χωρίς ζάχαρη, καθώς είμαστε η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που προχώρησε στην δημιουργία χειροποίητων αρτοσκευασμάτων με βάση το πίτουρο βρώμης και με ελληνική διάκριση στα Healthy Diet Awards® στην κατηγορία "Free From - Low" για τα παξιμαδάκια βρώμης, απόλυτα συμβατά με τη διατροφή Ντουκάν.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή μπορείτε να απευθυνθείτε στο σάιτ Dukan's Girls, όπως και τον γιατρό σας σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης ή για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα αντιμετωπίζετε. 


"Κάθε σας επιθυμία, για εμας αποτελεί έμπνευση και δημιουργία."