Κοιλιοκάκη: Mία συχνή νόσος

Posted by Μαίρη 10/09/2019 0 Σχόλια

Κοιλιοκάκη: Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Ένα από τα σύγχρονα προβλήματα της εποχής μας είναι η κοιλιοκάκη και «βασανίζει» το 0,3-1% του Δυτικού πληθυσμού.

Η κοιλιοκάκη, γνωστή ως εντεροπάθεια από γλουτένη είναι μια αρχαία ασθένεια. Αναφορά σε αυτήν έγινε για πρώτη φορά από τον Αρεταίο τον Καππαδόκη που άσκησε την Ιατρική τον 1ο αιώνα μ.Χ. στη Μικρά Ασία αλλά ήταν στην αφάνεια μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 18ου αιώνα.

Η κοιλιοκάκη στην πραγματικότητα οφείλεται στη βλαπτική επίδραση που ασκούν στον βλεννογόνο του δωδεκαδακτύλου μικρά πεπτίδια πλούσια σε γλουταμίνη, που περιέχονται στη γλουτένη.

Η γλουτένη είναι ένα μείγμα πολλών πρωτεϊνών και είναι κύριο συστατικό στο αλεύρι του σιταριού, της σίκαλης, της βρώμης και του κριθαριού. Αναφορές φέρουν τη βρώμη ως το δημητριακό με τη λιγότερη γλουτένη.

Το αλεύρι ή άλλα παράγωγα προϊόντα των παραπάνω δημητριακών, είναι εξαιρετικά τοξικά για το έντερο.

Η κοιλιοκάκη είναι αυτοάνοσο νόσημα και οι έρευνες δείχνουν να είναι κληρονομική.

Επηρεάζει διαφορετικά το κάθε άτομο και τα συμπτώματά της ποικίλουν. Πολλοί από τους πάσχοντες, συχνά δε φερουν συμπτωματολογία καθώς «κρύβεται» ύπουλα στο έντερο.

Μερικά από τα δυσάρεστα συμπτώματα είναι τα εξης:

  • Φούσκωμα
  • Απώλεια βάρους
  • Πόνος
  • Δυσκοιλιότητα ή και το αντίστροφο
  • Δερματικά εξανθήματα
  • Άγχος καταθλίψη
  • Κόπωση
  • Σιδηροπενική αναιμία

 

Η διάγνωσή της μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από αιματολογικές εξετάσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις  μέσα από βιοψία του δωδεκαδακτύλου και του εντέρου.

Η θεραπεία της πέρα από την λήψη φαρμακευτικών αγωγών που επιβάλλεται από τον ειδικό θεράποντα ιατρό, έγκειται επίσης στη σωστή διατροφή με ειδικά προιόντα που δεν περιέχουν γλουτένη.

Τα προϊόντα που περιέχουν αλεύρι (ψωμί, φρυγανιές, μπισκότα, πίτσες, πίτες, γλυκά κ.ά.), τα ζυμαρικά, ορισμένα αλλαντικά, κονσερβοποιημένα προϊόντα, έτοιμα ροφήματα και κάποια από τα αλκοολούχα ποτά απαγορεύονται.

Όλα τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φρέσκα κρέατα, ψάρια, πουλερικά, το γάλα και τα προϊόντα του σε περίπτωση μη προβλήματος με λακτόζη, το καλαμπόκι, το ρύζι, το λάδι συστήνονται ως βασική διατροφή.

 

Η BIODIET θέλοντας να βοηθήσει σημαντικά τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη και να τους προσφέρει μια ανώτερη ποιότητα ζωής, χωρίς να στερούνται τροφές, δημιούργησε μία ολοκληρωμένη ενότητα προιόντων χωρίς γλουτένη.

Καινοτόμα προιόντα με εξαιρετική γεύση χωρίς όμως τις αρνητικές επιπτώσεις της γλουτένης στους πάσχοντες.

Στόχος μας ειναι να ενημερώσουμε το κοινό σωστά και να του παρέχουμε όσο πιο πολλές επιλογές, ώστε να εμπλουτίσει το καθημερινό του διατροφολόγιο πάντα με σεβασμό στην υγεία.

Η κοιλιοκάκη μπορεί να αντιμετωπιστεί πλέον με πιο ανώδυνους τρόπους, και κυρίως με κατάλληλη διατροφή. Ενημερωθείτε από τους αρμόδιους φορείς, επιλέξτε τροφές που σας ταιριάζουν, εμπιστευτείτε το σώμα σας και τα σημάδια που σας στέλνει.  Όπως είχε πει και ο Ιπποκράτης 460-377π.Χ., "Το σώμα μας έχει τη δυνατότητα να αυτό-θεραπεύεται. Ύψιστη σμασία έχουν: η διατροφή, η κίνηση, το περιβάλλον, ο τρόπος σκέψης."

 

www.biodiet.com.gr

Το Blog μας
Όποιος το ΜΕΛΙ έχει, τα δάχτυλά του γλύφει!

Όποιος το ΜΕΛΙ έχει, τα δάχτυλά του γλύφει!

Μαίρη 30/09/2019 0
Το μέλι αποτελεί έναν από τους θησαυρούς που η μητέρα φύση χάρισε απλόχερα στον άνθρωπο από τα αρχαία κιόλας χρόνια.Ήταν η μοναδική φυσική γλυκαντική ...
Διαβάστε περισ.
Ζάχαρη το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό

Ζάχαρη το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό

Μαίρη 16/09/2019 0
Ζάχαρη παρεξηγημένο γλυκαντικό ή όχι? Ποιος δεν έχει γευτεί την γλυκιά και εθιστική γεύση της  ζάχαρης?Μία γεύση που σου χαρίζει αμέσως ευτυχία, θαρρε...
Διαβάστε περισ.
Κοιλιοκάκη: Mία συχνή νόσος

Κοιλιοκάκη: Mία συχνή νόσος

Μαίρη 10/09/2019 0
Κοιλιοκάκη: Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται;Ένα από τα σύγχρονα προβλήματα της εποχής μας είναι η κοιλιοκάκη και «βασανίζει» το 0,3-1% του Δυτικού πλ...
Διαβάστε περισ.
Καλωσήρθατε στο blog μας

Καλωσήρθατε στο blog μας

Biodiet 04/09/2019 0
Καλωσήρθατε στο blog της Biodiet.Σε αυτό θα ασχολούμαστε με θέματα υγιεινής διατροφής, δίαιτας, τις νέες τάσεις αυτών καθώς και για τα νέα προϊόντα μα...
Διαβάστε περισ.