Τα φύλλα και η ρίζα του είναι γεμάτα από βιταμίνες Α, Β6 και C, μαγνήσιο, σίδηρο φυλλικό οξύ, κάλιο, ασβέστιο, πρωτεΐνες, διαλυτές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Οι περισσότερες θερμίδες του προέρχονται από φυσικά σάκχαρα αλλά μην ανησυχείτε για την περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Είναι ασήμαντη σε σύγκριση με τα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνουμε συνήθως.
Για όσους έχουν πρόβλημα με την αρτηριακή πίεση, την ενέργεια, την αντοχή, τότε η σκόνη παντζαριού είναι το ιδανικό συμπλήρωμα.
Τα παντζάρια περιέχουν μια σημαντική ποσότητα υδατανθράκων που παρέχουν ενέργεια για παρατεταμένες αθλητικές δραστηριότητες. Οι υδατάνθρακες είναι τα φυσικά δομικά στοιχεία του ενεργειακού μεταβολισμού και τα παντζάρια τα παρέχουν, χωρίς καμία από τις αρνητικές παρενέργειες πολλών άλλων τροφών με υδατάνθρακες. Όταν το σώμα έχει επαρκή ποσότητα υδατανθράκων, είναι σε θέση να τροφοδοτήσει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών μεταβολικών αντιδράσεων του οργανισμού μας.
Σε μια σχετική μελέτη, οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι η απορρόφηση οξυγόνου αυξάνεται σημαντικά από τους ανθρώπους που πίνουν χυμό παντζαριού, λόγω του υψηλού περιεχομένου νιτρικού άλατος. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η απορρόφηση οξυγόνου αυξάνεται κατά 16%, κάτι περισσότερο δηλαδή από ένα φυσιολογικό άτομο που μπορεί να απορροφήσει, ακόμα και όταν αθλείται καθημερινά και έντονα. Ο χυμός παντζαριού δηλαδή, αυξάνει την αντοχή στην άσκηση και τη συμμετοχή σε αθλήματα, κάνοντας τον το αγαπημένο ποτό των αθλητών!